Transport gratuit la comenzi peste 1000 lei

Uscătoarele de mână sunt mai bune decât prosoapele de hârtie?

Uscătoarele de mână sunt mai bune decât prosoapele de hârtie?

Acesta pare un subiect aproape monden, dar este unul cu care ne confruntăm în mod regulat și poate fi extrem de important în anumite medii. Ce metodă de uscare a mâinilor este superioară – uscătoare de aer cald, prosoape de hârtie sau lamele mai noi de aer cu jet (care suflă temperatura camerei, dar aerul rapid)?

 

Mi s-a amintit de această problemă în timp ce călătoream recent în Marea Britanie. Aproape fără excepție, toate băile publice pe care le-am vizitat aveau suflante de aer cald, adesea cu semne de felicitare care să indice că acestea erau opțiunea ecologică. Mereu sceptic, am bănuit că problema este probabil mult mai complicată de atât, și este.

 

Mai întâi trebuie să ne definim întrebarea, în special ce criterii vom folosi pentru a determina care metodă este superioară. Am găsit studii privind mai multe criterii: eficacitatea uscării mâinilor (inclusiv conformitatea), amprenta de carbon, costul, gradul în care bacteriile și virusurile sunt depuse pe mâini în timpul procesului de uscare și gradul în care bacteriile și virusurile sunt răspândite din mâinile către mediu.

 

Am constatat, de asemenea, că multe studii au fost sponsorizate fie de industria prosoapelor de hârtie, fie de industria suflantelor de aer, cu rezultate complet previzibile care le favorizează produsele sau le denaturează concurenții.

 

Un alt strat de complexitate îl constituie ipotezele făcute în timpul comparației. Nu toate suflantele de aer sunt create egale, iar unele sunt mai eficiente decât altele. De asemenea, prosoapele de hârtie pot varia în grosime și pot fi realizate din hârtie reciclată sau pot fi reciclabile sau nu. Metoda de distribuție a hârtiei afectează, de asemenea, cantitatea medie consumată de fiecare utilizator. Mai mult, sursa de electricitate afectează calculele amprentei globale de carbon.

 

 

 

 

Cost și amprentă de carbon

 

Luarea în considerare a costurilor este mai puțin importantă din punct de vedere medical, dar adesea este ceea ce conduce la luarea deciziilor. Aici există un răspuns clar și consecvent – prosoapele de hârtie sunt mai scumpe decât uscatoarele cu aer cald sau cu jet de aer. Desigur, estimările vor varia în funcție de variabilele relevante pe care le-am enumerat mai sus, dar, în medie, prosoapele de hârtie costă de 2-3 ori mai mult pe lună decât suflantele de aer cald și de 10-20 ori mai mult decât o lamă de aer. Într-o comparație, de exemplu, prosoapele de hârtie într-un mediu de utilizare intensă ar costa 1.460 USD pe an, în timp ce o lamă de aer eficientă doar 48 USD pe an. Costurile inițiale sunt mai mari, dar se plătesc singure în câteva luni de utilizare intensă.

 

Pentru multe companii, acesta este sfârșitul comparației. Pentru cei interesați de minimizarea amprentei de carbon, răspunsul este similar. Prosoapele de hârtie vs suflantele de aer cald sunt cam la fel. Acestea se suprapun în amprenta de carbon în funcție de variabilele relevante, deci nu există un câștigător clar.

 

Cu toate acestea, lamele de aer au o amprentă de carbon mai mică decât ambele, atunci când fac o analiză aprofundată a duratei de viață. Paletele de aer au aproximativ o treime din emisiile de carbon per uscare decât celelalte două metode.

 

Eficacitate și igienă

 

Aici comparațiile devin destul de complexe, deși pare să existe un răspuns rezonabil de clar. Din păcate, răspunsul este complet răsturnat din compararea costurilor și a amprentei de carbon – prosoapele de hârtie fiind câștigătorul clar.

 

O revizuire sistematică din 2012 a constatat că prosoapele de hârtie usucă mâinile mai repede și mai bine decât uscătoarele de aer disponibile în acel moment. Au concluzionat:

 

Această revizuire a găsit puțin acord cu privire la eficacitatea relativă a uscătoarelor electrice de aer. Cu toate acestea, majoritatea studiilor sugerează că prosoapele de hârtie pot usca mâinile în mod eficient, pot elimina bacteriile în mod eficient și pot cauza o contaminare mai mică a mediului de toaletă. Din punct de vedere al igienei, prosoapele de hârtie sunt superioare uscatoarelor electrice de aer. Prosoapele de hârtie trebuie recomandate în locuri în care igiena este primordială, cum ar fi spitale și clinici.

 

Acest studiu și alte studii arată, de asemenea:

 

De asemenea, uscătoarele de aer care sunt utilizate în multe toalete permit doar un singur utilizator la un moment dat și fiecare persoană ar putea dura până la un minut pentru a-și usca mâinile. Acest lucru nu este convenabil și duce adesea la evitare sau la uscare incompletă. În mai multe studii, oamenii au petrecut în medie doar 22,5 secunde uscându-și mâinile, iar 41% și-au șters mâinile neigienice pe haine.

 

S-ar putea să considerați acest lucru o intenție de a trata analiza – dacă oamenii nu sunt conformi, nu contează cât de eficientă este intervenția. Autorii revizuirii subliniază, de asemenea, că mâinile umede răspândesc bacteriile mult mai eficient decât mâinile uscate, astfel încât doar o uscare mai completă este un avantaj semnificativ.

 

Așadar, aici rezultă că prosoapele de hârtie usucă mâinile mai repede și mai eficient, iar oamenii le folosesc mai mult. Cu uscătoarele de aer, oamenii sunt mai predispuși să-și usuce mâinile incomplet sau să nu le usuce deloc.

 

Producătorii de jeturi de aer ar susține că produsele lor mai noi sunt mai rapide, rezolvând problema, dar acest lucru rămâne de văzut în studii atente. Cu toate acestea, întrebarea este o țintă cam mișcătoare pe măsură ce tehnologia avansează.

 

O atenție recentă a fost acordată unui număr de studii privind răspândirea bacteriilor pe sau de pe mâini în timpul zilei

Share This :

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This

Uscatoare profesionale

State of the art Hand Dryers, Eco, Touch Free and No Cross-contamination, Hygiene is in your Hands